Från början hade stugan trätak. Gamla foton visar att någon gång på 40-50-talet bytte Karl Lärka själv till enkupigt lertegel, som låg där fram till början av 90-talet då det blev trätak igen. Nu har det trätaket gjort sitt och enkupigt lertegel kommer tillbaka.
”Det är en långsiktig investering, tegeltaket kommer att hålla i många år framöver,” säger Anneli Larsson på Bygdearkivet i Mora kommun, som handhar kulturarv och kulturmiljöfrågor.
”Eftersom Lärkastugan är en kulturhistorisk byggnad måste en byggnadsvårdscertifierad hantverkare utföra jobbet. Och det är Johan Almberg från Rättvik, som beräknas vara klar om 3 – 4 veckor. Vi kommer att annonsera när bygget är klart.
Det är inte bara stugan som får en ”make-over”. Trädgården genomgår också en restaurering. En expert har kallats in för beskärning av äppelträden. ”Det är på vårt initiativ som projektet har kommit igång,” säger Anneli och fortsätter. ”Göteborgs universitet har ett projekt under namnet ”Kunskap som växer,” som drivs från Mariestad. Där ingår hur man tar hand om historiska trädgårdar. Tillsammans med Carl Larsson gården och Stora Hyttnäs i Sundborn samt en gammal gårdsträdgård i Nora är Lärkastugan med i projektet. Några av våra äppelträd är över hundra år gamla,” säger Anneli. ”Det här kommer att bli mycket bra,” säger en glad Anneli Larsson.
Vi planerar också att fälla lite björkskog ned mot åkrarna så att den vackra utsikten mot Utanmyra blir mer synlig. Det arbetet sker vintern 2022.