En av Sockenföreningens arbetsgrupper är ”Hållbara Sollerön” som brinner för möjligheterna att leva i harmoni med naturen i vår vackra bygd. Det senaste året har gruppverksamheten pausats p g a pandemin och nu väcks den till liv igen när/om restriktionerna avtar.
Hållbarhet är mer aktuellt än någonsin. Både globalt, nationellt och lokalt. Det senaste exemplet här i våra trakter är att 5 Dalakommuner – Mora, Orsa, Älvdalen, Malung-Sälen och Vansbro – gör en gemensam upphandling på livsmedel. Man prioriterar hållbarheten med närproducerat, korta transporter, arbetstillfällen, levande landsbygd och öppna landskap. Hur förhåller vi oss till hållbarhet här i socknen? Solleröbladet träffar Kalle Zander samt Lotta och Benke Lindkvist i deras växthus i Kråkkan för ett samtal om hållbarhet. Så här gick diskussionen:
De äldre generationerna här i socknen tog vara på allt. Ordet återvinning var inte uppfunnet men man agerade därefter. Man lagade kläderna så att de kunde användas igen och igen. Matresterna gavs till husdjuren i ”fjoset”. Man hjälptes åt med sysslor på åkern eller i skogen. Matvarorna inhandlades i sockenbutikerna och det fanns få förpackningar som behövde sorteras. Det gamla begreppet att ”det var bättre förr” kanske stämmer in på just hållbarhet?
Idag medför välfärdssamhället både bra och mindre bra saker ur hållbarhetssynpunkt. Överkonsumtion har lett till mer ”slit och släng” i samhället. Naturen sätts på prov. Det innebär större ansvar på oss alla att tänka hållbart. Hur ska man agera? Självklart med en nypa sunt förnuft men sedan är också informationsbehovet stort. Och här ser arbetsgruppen möjligheter att fylla det behovet.
Vi har Återvinningsstation och Återbruket Klippen vid Koopen. Vi har ”gräddfil” till en av Sveriges bästa Återvinningscentraler i Vinäs. Det finns alltså ingen anledning att dumpa skräp och skrot i skogen eller att kasta aluminiumburkar i diket.
Hur kan den enskilde individen agera mera hållbart idag och bidra till en mer harmonisk miljö imorgon?
Börja med att tänka lokalt. Handla lokalt, tanka lokalt, samarbeta lokalt och anlita lokala företag. Räkna med att arbetsgruppen kommer att informera och tipsa oss om hur vi kan agera hållbart inom många områden. Målet är att bygden fortsätter att vara ett hållbart paradis.