På Måstäpp i Gesunda gick Sveriges första spelmansstämma av stapeln den 1 september 1906. När du står här och blundar och lyssnar kanske du hör tonerna från fäbodkullornas vallhorn bortom Gesundaberget. Eller låtarna från fiolspelmännen utöver Siljan?
Anledningen till stämman var att den hemvändande Anders Zorn intresserade sig för kulturen i Dalarna och ville stimulera de gamla musiktraditionerna. Spelmän och hornblåsarkullor hörsammade inbjudan och strömmade hit. Prispengarna på 50 kr, 30 kr och 20 kr lockade. Alla deltagare utlovades 5 kr. Fiolspelarna var enbart masar medan kullor dominerande hornblåsarklassen. Sollerön var representerat av tre fiolspelmän och hela sex hornblåsarkullor. En skrinda rullades hit och användes som scen. Segrare i fiolklassen blev Timas Hans Hansson från Ore medan Nörstmo Halvar Halvarsson d.ä. från Malung vann hornblåsarklassen.
Zorn var förutseende och ville få till stånd en renässans för det folkliga musiklivet i Dalarna. Med facit i hand kan vi konstatera att han lyckades.
Idag förvaltas kulturarvet från Zorn när folkmusiken ljuder på stämmor över hela Sverige. Men, kom ihåg att det var här i Gesunda det hela började.