Vacker exteriör med ännu vackrare interiör!
Med anor från senare delen av 1800-talet (byggdes 1886-1887) ståtar ett av Sveriges vackraste Bönhus här i Gesunda. Frivilligt arbete och skänkt material möjliggjorde bygget.
Det gick en väckelsetrend genom Sverige och byborna var mer intresserade av att gå på bönemöte än att gå på dans. Virket till den planerade dansbanan användes därför hellre till bygget av ett bönhus.
Väckelseintresset avtog med åren och på 1930-talet hotades Bönhuset av rivning. Behovet av en Bystuga ansågs vara större. Insamlade medel räddade situationen och 1965 startades en renovering av Bönhuset. Pingstafton 1972 återinvigdes Bönhuset. Interiören är ljus, ren och fin. Breda golvplankor, handsmidda ljusstakar, silverkrucifixet och övriga föremål vittnar om hantverkarnas skicklighet och omsorg. Hela interiören förmedlar en känsla av frid och andlighet.
Vi flyttar oss raskt fram till den 1 juli 2020. Då donerade nämligen Mora församling Bönhuset till Gesunda Byförening. Efter att ha tagit över förvaltandet av den anrika byggnaden var den i behov av renovering. Många bybor engagerade sig. Huset rödfärgades och genom att dra ny elledning kunde den gamla klockstapeln återigen höras ringa in helgsmål på lördagar kl. 18:00.
Mer om Bönhuset
Sool-Öen är vår hembygdsbok. Den handlar om Sollerö socken ur både gammalt och nytt perspektiv. Utgivare är Sollerö hembygdsförening och det redaktionella arbetet sköts av en kommitté inom föreningen.