Sollerön har en mycket unik historia. Många känner till det gamla bondesamhället med fäbodväsendet på fastlandet. Men hur många känner till att vikingar bodde här på vikingatiden?
På 1920-talet när det behövdes sten för att bygga vägbanken till Gesunda upptäckte man fornfynd – i vad man trodde var stenrösen – som visade sig vara vikingagravar.
Praktsvärd och många andra intressanta fynd har grävts fram i jorden på vikingagravfälten i Bengtsarvet och Utanmyra. Fynden visar att Solleröns vikingar idkade handel med Birka, Sigtuna och andra platser i Mälardalen. Ja t o m utanför Norden. Praktsvärden är t. ex. tillverkade i Rhendalen.
Solleröbon Astrid Gustafsson fick Mora kommuns Kulturpris 2020 för sina mångåriga utforskningar av Solleröns vikingar.
”Vikingarna framställs ofta som krigiska och plundrare men så var det inte,” berättar Astrid. ”De var bönder, jägare och fiskare med en egen kultur och asatro. De isländska stormännen sände t. ex. sina söner till kontinenten för att utbilda sig. Att våga hade hög status hos vikingarna. Det kan vara en anledningarna till att de vågade bege sig ut på båtresor långt bort hemifrån.”
Astrids kunskaper är imponerande. För att bevara hennes kunskaper ansökte Hembygdsföreningen om kulturarvsbidrag för en film hos Mora kommun. Genom bidraget möjliggjordes filmen som spelades in i augusti 2022.
Nu var det dags för premiär i Lärkasalen där ett 30-tal intresserade hade bänkat sig.
Efter filmen på 52 minuter (filmad och redigerad av Torbjörn Nääs) höll huvudpersonen ett tal där hon berättade att hon är mycket glad över att filmen blev verklighet samt extra glad över att lärarna på Sollerö skola vill att skolbarnen får lära sig mer om Solleröns historia.
Astrid och kollegorna i Hembygdsföreningens Vikingagrupp med flera har hörsammat lärarna och kommer att sprida historiekunskaperna till den unga generationen.