För drygt tre år sedan vandrar jag uppe i de mest kuperade trakterna på Solleröskogen.
En bekant vill gärna visa mig ett ”sovol.” Det ligger på bergssluttningen med utsikt över de milsvida skogarna. Sevärdheten i ”Sovolet” är en träristning i en gammal trästam. (se bilden) Här rastade vallkullorna med djuren. Under vilopausen (därav namnet ”Sovol”) märkte man träden med personliga inskriptioner.
Igår (25/7) sitter jag som åhörare när Samfundet Karl Lärkas Vänner arrangerar en föreläsning om ”Fäbodristningar i Dalarna.” Professor Stig Welinder, Institutionen för humaniora vid Mittuniversitet föreläser om fenomenet ristningar som finns i: block och hällar träd timmerhusväggar föremål från fäbodar
Dalarna har flest ristningar i riket. De flesta träristningar finns i Ore socken medan Transtrands socken är i topp avseende stenristningar. Grangärde har också många.
Kartan över Sollerö socken gapar tom!
Det påpekas att det finns fäbodristningar på Solleröskogen, varför är inte de med?
Svaret är att vi Solleröbor helt enkelt inte har anmält/registrerat fäbodristningar hos Länsstyrelsen och Dalarnas Museum.
Ristningarna visar män, kvinnor, djur samt namn årtal och vissa ord. Ofta förknippat med en relation mellan man och kvinna. Det går också att tyda vilka namn som syns mest.
Vissa tecken liknar gamla bomärken, som är äldre än fäbodristningar.
Kalla gärna ristningarna – från 1600-talet och fram till början av 1900-talet -för dåtidens klotter eller grafitti. Till sist: det finns förmodligen många ristningar som väntar på att bli upptäckta på Solleröskogen.
Tack Karl Lärkas Vänner för en annorlunda och intressant afton.
I Dalarnas Museum i Falun finns allt som är värt att veta om fäbodristningar.