Kyrkbåten Sofia Magdalena lägger till vid Sollerö Kyrka!

av | 9 sep, 2024 | Aktuellt

Ett starkt varumärke för Sollerön är kyrkbåtarna vars stävar skurit Siljans vågor under generationer. Alla Siljans kyrkbåtar är byggda här på Sollerön. Innan Sollerön var en egen församling med egen kyrka roddes kyrkbåtarna till högmässan i Mora kyrka.

En av Sollerö IF:s kyrkbåtar – Sofia Magalena – har tagits ur bruk p g a uttorkning och kommer nu att användas för att hedra och uppmärksamma båtbyggarkonsten som de senaste åren har utövats av Arne Håll i Kulåra.

Sofia Magdalena blir ett blickfång som kommer att pryda Kyrkbacken. (Båkkan)

En uppställningsplats med tak har godkänts och fått bygglov.

Det har varit en lång resa att få alla handlingar i hamn men nu tar projektet fart.

Under oktober-november påbörjar Sollerö Timmer (Duhlbo) markarbeten för gjutning av 18 plintar för stolpverket. Byggplatsen kommer då att stängslas in för att undvika olyckor eftersom busshållplatsen ligger nära. Under vintern finsågas konstruktionsvirket och ställs i ordning för timringen. Bälter Timmer timrar sedan takbyggnaden under vinter/vår 2025 och monterar den på plats före midsommar. Sedan transporteras Sofia Magdalena under pompa och ståt till sitt nya ”båthus.” Information om det unika hantverket kommer att finnas i anslutning.