Det är här det händer!
”Det började i liten skala 2007,” säger Mats Lafvas. ”Vi var 12 personer på premiären,” kommer Gert Flintha ihåg. ”Då kostade det bara 20 kr,” minns Hol Hans Persson.
Det är Svenska Kyrkan som anordnar Gubbfrukosten i Prästgården. ”Gubbfrukosten är ett sätt är att nå och skapa social samhörighet mellan gubbarna i församlingen,” säger Marie Backlund som är ensam i köket idag. ”Kvinnor har lättare att träffas socialt. Det finns en tradition i syjuntor, gymnastik, vävstugor och andra sällskap.”
Vi bjuds på en försmak av julen eftersom det är den sista frukosten för 2021. På frukostbordet är det framdukat med risgrynsgröt, julskinka, ägghalvor och andra godsaker. Glöggen är rykande varm och alla får pepparkakor så att de blir ännu snällare.
Klockan 09.00 ringlar kön till frukostbordet. ”Några tycker att det är för tidigt, några för sent, jag tycker att det är perfekt,” säger Bertil Pellas, som har varit med länge. ”Ända sedan jag blev pensionär.”
Någon ålderskontroll (leg) finns inte. Man kan säga att frukosten är öppen för alla som har jobbat färdigt i arbetslivet. ”Och man behöver inte vara religiös,” säger någon, som tycker att det är mycket trevligt.
Under det senaste året har några nya ”påläggskalvar” börjat dyka upp. Det finns gubbar som åker ända från Mora för att vara med i gemenskapen. ”Vi brukar vara mellan 25 – 30 personer vid borden,” konstaterar Mats Lafvas. ”Och vi välkomnar fler.”
Gubbfrukosten fungerar lite som en nyhetskanal. Här får man reda på vad som händer i socknen. Och här får man ”prata av sig och skratta.” Ibland är det ett program med en föreläsare. Utöver lokala förmågor har bl a Rolf Hammar och Eva-Lena Frick berättat om Vasaloppet. Ove Hållmarker om friluftsliv. Jan Simons om sitt Mora IK och Roger Zackrisson har underhållit.
Nu gör Gubbfrukosten uppehåll över jul och nyår ”men till nästa år igen kommer den vår gamle vän, ty det har hon (Marie Backlund) lovat.”
Lasse i Vibergsgården