”Ja, det gör dom,” säger en leende fågelskådare Bosse Präst. ”Det är inga inställda flyglinjer där inte. Sollerön är en ”flygplats” både för ”arrivals” och ”transfer.” Några som t ex snösparv, bofink, bergfink och ringtrast och flera rovfåglar mellanlandar innan de flyger vidare norrut. Men många stannar här och häckar.
Sundet, Nörderwejk, Rannmyren/Agnmyren, Utanmyraåkrarna , förresten hela Sollerön bjuder på platser där fåglarna trivs. Tofsvipan, tranorna och sångsvanarna landade tidigt. Sädesärlan är här. Ormvråken och bofinken likaså. Och så storspoven naturligtvis, som drillar när den stakar ut sitt revir och går in för landning. Finns det något bättre ljud som signalerar vårens ankomst? I fjol hade vi 14 häckande par på Sollerön, som med rätta kan kallas för Spovön.
Fiskgjuse och Brun kärrhök häckar också här. Och på Solleröskogen häckar ännu större rovfåglar. Vadarfåglar som t ex skogssnäppa och enkelbeckasin finns i Nörderwejk. Och just nu en rördrom. Ute på lilla Soldkalven skrattar skrattmåsen. Nu börjar trastarna komma och i slutet av månaden anländer ladusvalan. En bit in i maj dyker svartvit flugsnappare upp. Något senare kommer tornseglare och gök. Det är många som jag inte har nämnt för då skulle den här artikeln täcka hela Solleröbladet,” skrattar Bosse.
”Det är fantastiskt hur de navigerar och hittar rätt år efter år. Ringmärkningen kan idag bestå av en lätt ljuslog eller en lite tyngre GPS-sändare så man kan följa fågelns rutt från Norden ända ner till södra Afrika. Fram med kikaren och spana in naturens under,” uppmanar Bosse.
P.S. Nu leker den vanliga grodan i Agnmyren.