6 miljoner ägg i timmen på Påskaftons kväll!
Påsken närmar sig. Fastlagsriset har fått dunvippor. Snart får vi frossa i ägg. Under påskveckan fördubblas den svenska äggkonsumtionen.
På påskaftons kväll äter vi 6 miljoner ägg i timmen! Hur många av dem som konsumeras här i socknen vet vi inte men vi har nära till äggen för det finns ett dussintals hönsgårdar i socknen. ”Gatukittan” är ett tättbebyggt höns-gårdområde. Där hörs ofta ”kuckelikuandet” från någon av de 5 hönsgårdar som finns där.
Vi frågade Jan Jorbrink i Bråmåbo hur det är att driva hönsgård:
”Grunden är att hönshuset ska ha ljus minst 12 tim/dygn under vintern och att det inte får vara under noll. Mina höns har strö på golvet. Hönorna sitter på sina pinnar. När det är dags att värpa går de till ett värprede. Det räcker med 5 värpreden för 15-20 hönor. De äter värpfoder, kross och matrester som inte är råa. Det finns hundratals raser. Mina höns är av raserna Lohman och Maran. Rasen Sussex finns också här på ön. Att äggen har olika färger på skalet beror på fodret. Äter de Luserngräs blir skalen gröna.
Att det bara finns plats för en tupp i hönsgården stämmer inte,” säger Jan. ” Det går att ha flera tuppar i hönsgården för de har själva koll på hierarkin. Jag ser tuppen som en arbetsledare som håller ordning och reda, Förutom att han gillar hönorna förstås.
Tillsyn behövs varje morgon och kväll. Tillgång till friskt vatten är också viktigt. Mockar gör jag en gång i veckan. Och så njuter jag av goda lokala ägg. Nu till påsk hoppas jag få kycklingar för jag har 20 ägg liggandes i kläckningsmaskinen.”
Solleröbladet läste nyligen att det nu också är fastställt att den eviga frågan om vad som kom först; hönan eller ägget har fått sitt svar. Forskare i England har kommit fram till att ägget kom först!